За нас

Проблемът

Извънредната климатична ситуация е вече тук. Данните на редица световни организации показват, че промените в климата са най-голямата заплаха пред природата и човечеството в 21 в. Времето става все по-екстремно, а ние трябва да можем да оцелеем.

Целта на Meteo.Rocks

Meteo.Rocks е проект, създаден с амбицията да подобри съществено качеството на прогнозите за времето за територията на България и региона, като използва най-новите тенденции в прогнозирането и високи технологии. Искаме да осигурим лесен достъп на заинтересованите страни до исторически данни. Наблюдение в реално време от различни източници. Разнообразни прогнози за голям спектър от потребители – бизнес, частни лица и публични институции. За да осигурим:

  • Прогнозиране на пътя на все по-разрушителните бури, така че хората да могат да се евакуират навреме
  • Информиране на пожарникарите къде ветровете ще раздухат горските пожари вбъдеще
  • Прогнозиране на горещите вълни и застудяванията, за да могат хората да се подготвят предварително

Продуктите на Meteo.Rocks

В края на 2017 г. започнахме с разработването на собствен модел метеорологична станция B.O.T.E.V. Станциите B.O.T.E.V са напълно автономни уреди, пригодени за екстремни метеорологични условия. С тях изграждаме мрежата ни в планински и труднодостъпни местности. В момента предлагаме и сертифицирано метеорологично оборудване на фирма Barani Design. Разполагаме със собствен метеорологичен модел WANGA с висока резолюция за територията на България. Използвайки данни от различни източници, включително нашите собствени станции, съществуващата радарна мрежа и сателитно наблюдение, верифицираме получената прогноза и адаптираме модела към климатичните специфики на България. От началото на 2022г. работим по най-новия ни продукт – Nowcasting, чиято цел е краткосрочни (до 60 минути) прогнози с много висока точност на информациията за валежи, бури и градушки.

 

Екип на проекта

Ина Добрева

Ина Добрева

ML Engineer

Завършва Computer Science and Mathematics в University of Manchester. Работи върху nowcasting и прилагането на изкуствен интелект в прогнозирането. Интересува се от невронни мрежи и компютърно зрение.

Симеон Найденов

Симеон Найденов

CTO

Завършва TU WIen, специалност Software & Information Engineering. Отговорен за електрониката и софтеуъра, сайта и визуализацията на данните.

Стоян Георгиев

Стоян Георгиев

Метеоролог

Завършва метеорология в Universität Wien. Научен експерт на проекта, комуникира с редица научни институции в страната.

Димитър Митев

Димитър Митев

CEO

Мениджър на екипа, комуникира с редица публични и частни институции, отговорен за бизнес развитието

История